jste zde: úvodní » Záběry a fotografie z kožešinových farem » Svět » Švédsko (2009 - 2010)


Švédsko (2009 - 2010)

Tisková zpráva Aliance za práva zvířat, srpen 2010, Švédsko

Tajné vyšetřování odhaluje otřesnou krutost páchanou na norcích chovaných na švédských farmách – pořízené fotky by mohly pomoci ukončit fungování švédského kožešinového průmyslu.

Během let 2009 a 2010 se Alianci za práva zvířat (Animal Rights Alliance) podařilo tajně pořídit fotografie a videozáznamy na pětině ze všech kožešinových farem ve Švédsku. Tyto investigativní materiály ukazují, v jak ubohých podmínkách musí norci na švédských farmách žít – dokonce v horších, než jaké byly zjištěny dříve. Výsledky těchto rešerší mohou znamenat konec celého kožešinového průmyslu ve Švédsku. V roce 2003 vládní vyšetřovací komise stanovila, že se mají farmy na chov norků začít nejpozději od roku 2010 zcela řídit místním zákonem na ochranu zvířat. Komise došla k závěru, že pokud se kožešinové farmy tímto zákonem řídit nezačnou, měl by být chov norků na kožešiny částečně nebo úplně zakázán.

„Náš investigativní materiál jasně dokazuje, že kožešinový průmysl neudělal pro zlepšení podmínek norků na kožešinových farmách vůbec nic. Na většině farem, které jsme navštívili, jsme našli známky stereotypního chování, četné případy kanibalismu a bezpočet norků s otevřenými zraněními, chybějícíma ušima a s rozbujelými infekcemi. Zvířata reagují na stres a frustraci ze živoření v extrémně malých klecích tím, že se navzájem uhryzávají k smrti,“ říká mluvčí Aliance za práva zvířat Malin Gustafsson.

A pokračuje: „Norci přirozeně tráví více než polovinu života ve vodě; normálně by také našplhali a naběhali několik kilometrů za den. Švédský zákon na ochranu zvířat stanovuje, že by všechna zvířata měla žít podle svých přirozených potřeb. Kožešinové farmy jsou výsměchem tomuto zákonu. Do celostátních voleb 2010 zbývá pouhý měsíc a mnoho Švédů touží vědět, zda švédské politické strany hodlají respektovat zákon na ochranu zvířat a zakázat kožešinové farmy. My v to samozřejmě doufáme.“

Kromě zdokumentování porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání Aliance za práva zvířat zjistila také mnoho environmentálních přestupků. V rozporu s předpisy kanalizace z mnoha farem ústila přímo do okolního prostředí a s těly mrtvých norků nebylo nakládáno řádně.

Film můžete zhlédnout na http://www.sveketmotminkarna.se/horror-revealed-swedish-fur-farms.


Vytisknout stránku

© Všechna práva vyhrazena   - Proti srsti

Tvorba webových stránek ANTstudio.cz